میکرومتر برای اندازهگیری قطعاتی که بایستی دقیق تراشیده شوند بهکار گرفته میشود. دقت میکرومتر بهمراتب بیشتر از دقت کولیسهااست. میکرومترها ازنظر سیستم اندازهگیری مانند کولیس دو نوعند که آنها را میکرومترهای اینچی و میکرومترهای میلیمتری مینامند. میکرومتر از بخشهای مختلفی تشکیل شدهاست، که عبارتند از: فک ثابت، فک متحرک، استوانهٔ مدرج و یا همان خطکش میکرومتر، پوستهٔ مدرج یا ورنیهٔ میکرومتر، و کمانی که برای گرفتن میکرومتر از آن استفاده میشود. در قسمت انتهایی میکرومتر یک جغجغه است و اهرمی که در هنگام اندازهگیری قفل میشود.
خواندن میکرومتر
برای خواندن میکرومتر ، ابتدا از روی درجه بندی غلاف در امتداد راستای لبه پوسته ، اندازه کامل یا 5/0 میلیمتر را می خوانیم . سپس از روی تقسیمات قسمت مخروطی پوسته ، مقابل خط افقی روی غلاف صدم های میلیمتر را تعیین کرده و آنها را با هم جمع می کنیم
میکرومتر های خارجی ورنیه دار با دقت 0.001 و0.002 میلیمتر نیز وجود دارد که آنها مقابل درجه بندی پوسته ، ورنیه ای روی غلاف یا پوسته در نظر گرفته شده است آین ورینه ، خواندن اندازه با دقت بالا را امکان پذیر می سازد .
روش کار با میکرومتر:
همانگونه که گفته شد، مقیاس اندازهگیری در میکرومتر میتواند اینچ یا میلیمتر باشد. اندازهٔ طول خطکش میکرومتر بهصورت ۲۵ میلیمتر، ۲۵ میلیمتر است. این به آن معنی است که این نوع میکرومتر از مقدار صفر تا ۲۵ میلیمتر را اندازه میگیرد. نوع دیگر از ۲۵ تا ۵۰ میلیمتر را اندازه میگیرد. بههمینترتیب، سایر اندازهها با میکرومتر مناسب آن محدوده اندازهگیری میشوند.
خواندن میکرومتر:
اگر به خطکش میکرومتر توجه شود، دیده میشود که دارای یک خط افقی است. یکسری تقسیمبندی بالای خط افق است و یکسری زیر خط افق است. تقسیمبندیای که بالای خط افق است فاصلهٔ بین آنها یک میلیمتر است، و تقسیمبندیای که زیر خط افق است فاصلهٔ بین آنها نیم میلیمتر میباشد. استوانهای مدرج وجود دارد که روی خطکش اصلی ما حرکت میکند، معمولاً میکرومترها با دقت ۰/۰۱ میلیمتری ساخته میشوند. اگر دقت کنیم، میبینیم که روی ورنیه از صفر تا ۵۰ قسمت مساوی تقسیمبندی شدهاست.
هنگام استفاده از میکرومتر به نکاتی بايد توجه کرد:
- در زمان خواندن میکرومتر بايد درست مقابل چشمان قرار دهیم.
- در زمانی که ما قطعهای را در بین دو فک متحرک و ثابت قرار میدهیم، و اندازه میگیریم بهوسیلهٔ دست استوانهٔ مدرج را میچرخانیم تا با قطعهٔ کار، تماس پیدا کند، و وقتی تماس پیدا کرد، بقیهٔ کار را با جغجغه انجام میدهیم.
بهراد صنعت پارس بورس ابزارهای تراشکاری ، قالبسازی ، اندازه گیری دقیق NC-CNC